Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)

Długość: 6-10 cm. Jest mięczakiem z gromady małżów. Znak rozpoznawczy brzeg zamka bez ząbków.

Szczeżuja zagrzebuje się częściowo w mule a porusza się przy pomocy organu zwanego stopą. Odżywia się odfiltrowując (odcedzając), pokarm z wody. Pokarm stanowią drobne zwykle jednokomórkowe organizmy wodne (fitoplankton izooplankton) oraz detrytus (drobna zawiesina szczątków organicznych).

 

Szczeżuje są szersze i bardziej spłaszczone w stosunku do skójek. Skójka jest bardziej smukła.

Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)

fot. Andrzej Martin Kasiński