Jeżowce (Echinoidea)

Jeżowce

Echinoidea

Jeżowce (Echinoidea), gromada zwierząt bezkręgowych zaliczana do typu szkarłupni. Zamieszkują strefę denną wód słonych o zasoleniu powyżej 20% wszystkich stref geograficznych. Występują w strefie przybrzeżnej, od kilku centymetrów do kilku metrów.

Kształt ciało jeżowca zbliżony jest do kulistego. Na szkielecie znajdują się guzki, połączone ruchomo z panewkami kolców. Kolce otaczających gęsto ciało jeżowca, chroniąc je przed intruzami. Budowa kolców może być bardzo rożna, możemy mieć do czynienia z bardzo długimi kolcami jak i z krótkimi, szerokimi jak i cienkimi.

 Większość jeżowców ma twardy szkielet utworzony ze zrośniętych płytek wapiennych rozmieszczonych rzędami od otworu gębowego umieszczonego na spodniej części ciała do otworu odbytowego umieszczonego na górze. Pięć par płytek wapiennych ma otworki (tzw. płytki ambulakralne), przez które wysuwane są rozciągliwe nóżki zakończone przyssawką.

Jeżowce mają aparat żujący (tzw. latarnia Arystotelesa) umieszczony w otworze gębowym wyposażonym w płytki i ząbki służące do rozcierania pokarmu. Jeżowce są wszystkożerne. Za pomocą nóżek ambulakralnych i kolców przemieszczają się po dnie morza z prędkością kilku cm na minutę. Są rozdzielnopłciowe, w rozwoju przechodzą przez stadium larwalne, tzw. echinopluteus.

Wchodząc do wody należy uważać, aby nie stanąć na jeżowca, wbite kolce bardzo trudno usunąć, a powstałe w ten sposób rany goją się bardo powoli. Nurkując również zwracajmy uwagę gdzie kładziemy ręce. Niektóre jeżowce posiadają gruczoły jadowe.

Fotograficznie jeżowce nie są trudnymi obiektami, poruszają się bardzo powoli, nie uciekają, często posiadają różnego rodzaju elementy na górnej części ciała.

Jeżowce (Echinoidea)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Jeżowce (Echinoidea)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Jeżowce (Echinoidea)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Jeżowce (Echinoidea)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Jeżowce (Echinoidea)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Jeżowce (Echinoidea)

fot. Andrzej Martin Kasiński

Jeżowce (Echinoidea)

fot. Andrzej Martin Kasiński